Kainuun ja Koillismaan Kalaleaderin kalatalousjaoston kokous 29.9.2020 (etäyhteyksillä)

Kalatalousjaosto päätti myöntää rahoituksen paikalliselle kalatalouden kehittämishankkeelle. Lapin ELY-keskus tekee lopulliset päätökset laillisuustarkastuksen jälkeen.

Kajaanin ammattikorkeakoulun hankkeen ”Parasta paikallisesta kalasta – uudet lähikalaa hyödyntävät matkailutuotteet ja -tapahtumat” toimenpiteinä ovat uusien paikallista kalaa hyödyntävien ruoka-, elämys- ja matkailutuotteiden sekä tapahtumien kehittäminen palvelumuotoilun keinon, tuotetestaus, tuotteiden ja tapahtumien digitaalisen materiaalien suunnitteleminen ja toteuttaminen, markkinointi ja viestintä sekä hyvistä käytänteistä tietojen levittäminen. Hankkeen tuloksena lähikalan hyödyntämisen mahdollisuudet ovat kasvaneet Sotkamon kunnan ja lähiseudun osalta ja paikallisen kalan tuottama lisäarvo etenkin matkailukysyntänä on kasvanut. Yhteistyö eri toimijoiden välillä on myös tiivistynyt lähikalateeman ympärillä. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 53 679 € ja sille myönnettiin 100 %:n tuki.

Suomussalmelaisen kalanjalostusyrityksen liiketoimintaa edistettiin myöntämällä kalakipinä -aktivointirahaa (30 % tuki) paineilmaveitseen, joka nopeuttaa kalankäsittelyä ja ehkäisee tapaturmia ja työperäisiä rasitusvammoja.

Kajaanilaisen kalastajan turvallisuutta edistettiin tukemalla karttaplotterin hankintaa (50 % kalakipinätuki). Laite mahdollistaa turvallisen työskentelyn myös sumussa ja tuiskussa.

Vuosi 2020 on käynnissä olevan kauden viimeinen toimintavuosi. Kainuun ja Koillismaan alueen kalataloutta edistävien hankkeiden tukemiseen on vielä jäljellä rahaa ja kentältä toivotaankin hankeideoita. Ota rohkeasti yhteys aktivaattoriin (tero.nieminen@oulujarvileader.fi).

 

Kalatalousjaoston seuraava kokous on 23.11.2020. Tukihakemukset paikallisiin kehittämishankkeisiin (art. 63) on oltava hyrrässä 13.11.2020 mennessä ehtiäkseen kokouksen päätettäväksi.

Kainuun ja Koillismaan Kalaleader on kuluvan kauden (2014-2020) aikana myöntänyt tukea 20 paikalliselle kalatalouden kehittämishankkeelle. Lisäksi kalakipinä -aktivointirahalla on tuettu 14 pienempää hankintaa kala-alan toimijoille.