Kalatalousjaoston kokous 31.3.2020

Kalatalousjaosto päätti myöntää rahoituksen kahdelle paikalliselle kalatalouden kehittämishankkeelle. Lapin ELY-keskus tekee lopulliset päätökset laillisuustarkastuksen jälkeen.

Kainuun Kalatalouskeskuksen hankkeessa kartoitetaan Kainuussa sijaitsevien kalavesien osakaskuntien halukkuutta toteuttaa yhdistymisiä. Yhdistymisten avulla saadaan pienistä osakaskunnista laajempia ja yhtenäisempiä kokonaisuuksia, joiden toiminnan tulevaisuus on turvatumpaa ja taloudellisempaa. Tavoitteena on saada aikaan riittävän isoja yksiköitä ja yhtenäisiä lupa-alueita, jotka pystyvät toimimaan kalatalouden edun mukaisesti. Yhtenäiset lupa-alueet pienentävät hallinnointikuluja, joten varoja vesistöjen hoitoon jää enemmän. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 8 603,7 € ja tukea myönnettiin 8 603,7 € (100 %).

Suomussalmen kunnan hankkeessa Suomussalmen Ruokapuiston kalankäsittelytiloja kehitetään pienin parannustöin, sekä hankkimalla ilmalämpöpumppu ja pakkasvarastokontti asennettuna. Myös erillinen kalannahoituskone hankitaan kalastajien yhteiskäyttöön. Hankkeen kustannukset ovat 36 082 € ja tukea myönnettiin 28 865,5 € (80 %).

Kajanilaisen kalastajan liikkuvuutta edistettiin myöntämällä kalakipinä -aktivointirahaa (30 % tuki) kuomullisen peräkärryn hankintaan.

Vuosi 2020 on käynnissä olevan kauden viimeinen toimintavuosi. Kainuun ja Koillismaan alueen kalataloutta edistävien hankkeiden tukemiseen on vielä jäljellä rahaa ja kentältä toivotaankin hankeideoita. Ota rohkeasti yhteys aktivaattoriin (tero.nieminen@oulujarvileader.fi).

Kalatalousjaoston seuraava kokous on 3.6.2020. Tukihakemukset paikallisiin kehittämishankkeisiin (art. 63) on oltava hyrrässä 22.5.2020 mennessä ehtiäkseen kokouksen päätettäväksi.

Kainuun ja Koillismaan Kalaleader on kuluvan kauden (2014-2020) aikana myöntänyt tukea 16 paikalliselle kalatalouden kehittämishankkeelle. Lisäksi kalakipinä -aktivointirahalla on tuettu 11 pienempää hankintaa kala-alan toimijoille.