Virtuaalinen opintoretki 20.5.2021 klo 13-16

Virtuaalinen opintomatka Kainuun ja Koillismaan kalanjalostusyrityksiin

Virtuaalinen opintomatka on tarkoitettu kaikille kaloista ja kalaherkuista kiinnostuneille. Erityisesti kalastajat ja kalankasvattajat saavat nyt tilaisuuden kuulla, mitä kaikkea tuotetusta kalasta tehdään!

Ilmoittaudu 19.5.2021 mennessä s-postilla osoitteeseen: tero.nieminen@oulujarvileader.fi

Ohjelma 20.5.2021:

  • klo 13.00:     Tervetuloa opintomatkalle! Aktivaattori Tero Nieminen/Kainuun ja Koillismaan Kalaleader
  • klo 13.10:     Kuusamon Kala Oy: – Kalalastun tarina – ideasta kaupan hyllylle Toimitusjohtaja Juha Korhonen
  • klo 13.40:     Kainuun Kalatuote Oy: – Kuinka lähikala, villi ja kasvatettu, saadaan maaseudulla mahdollisimman monen ulottuville? Toimitusjohtaja Timo Matero
  • klo 14.10:     K-Market HerkkuKirsikka: – Kaupan kommenttipuheenvuoro Kalamestari Juha Karhapää
  • klo 14:25:     Tauko
  • klo 14:30:     Kamaboko Finland Oy: – Särkikaloista helppokäyttöisiä kuluttajatuotteita, Kehityspäällikkö Shan Luolin
  • klo 15.00:     Jalostajat yhdessä; kysymyksiä ja vastauksia: – Mitä kalaa tarvitaan milloinkin ja mihin hintaan? – Miten pyydetty kala kulkeutuu jalostajalle? – Kuinka jalostajat voivat osallistua kotimaisen kalan käytön edistämiseen? – Kysymys, jonka olet aina halunnut esittää kalanjalostajalle
  • klo 15.45:     Loppuyhteenveto ja opintomatkan päättäminen klo 16.00

Virtuaaliopintomatka toteutetaan Microsoft Teams-sovelluksella, joka on helppokäyttöinen. Lähetämme ilmoittautuneille linkin sähköpostiin. Tarvitset nettiyhteyden ja älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen, jossa on mikrofoni ja kaiutin (kamerakin olisi kiva). Sovellus toimii myös selaimen kautta, joten sovellusta ei tarvitse erikseen ladata.

Virtuaalisella opintomatkalla tutustumme kolmen kalanjalostusyrityksen toimintaan, tuotevalikoimiin sekä tulevaisuuden suunnitelmiin:

  • Kuusamon Kala Oy, Kuusamo
  • Kainuun Kalatuote Oy, Suomussalmi
  • Kamaboko Finland Oy, Paltamo

Kuulemme Kuusamon Kalan kalalastun tarinan (TV:stä tuttu!). Voit tutustua Kuusamon Kala Oy:öön ennakkoon nettisivuilla https://kuusamonkala.fi/ .

Kainuun Kalatuote Oy:n avokukot ovat kainuulaista ruokaperinnettä parhaimmillaan. Kainuun Kalatuote Oy:n nettisivut ovat osoitteessa http://www.kainuunkalatuote.fi/ .

Oletko jo kuullut eksoottisesta herkusta, kamabokosta? Se tehdään Paltamossa japanilaisia perinteitä kunnioittaen, kotimaisesta lahnasta. Kamaboko Finland Oy:n nettisivujen osoite on https://kamaboko.fi/ .

K-Market HerkkuKirsikalta kuulemme kaupan kommenttipuheenvuoron kalamyynnin kehityksestä. https://www.facebook.com/herkkukirsikka

 Kotimaisen kalan käytön lisääminen on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan.

Kotimaisella kalalla on monia etuja puolellaan tuontikalaan verrattuna:

  • kotimaisen kalan valinta tuontikalan sijaan kohentaa pahasti miinuksella olevaa kalatuotteiden kauppatasetta
  • kotimaisen kalan, erityisesti lähikalan, käytön lisääminen tuo työpaikkoja kalan koko arvoketjuun; kalastajat, kalanjalostajat, kalatukut, kalaa myyvät kaupat, kuljetusyritykset. Ostovoiman ja verotulojen lisäys hyödyttää erityisesti maaseutua
  • kalastus usein parantaa vesien tilaa poistamalla ravinteita ja ehkäisemällä ylitiheitä kalakantoja ja kääpiöitymistä
  • kalastus ja kalanviljely ovat ilmastoystävällisiä ja kiertotaloutta hyödyntäviä tapoja tuottaa ruokaa. Ympäristö-/Itämerirehu kierrättää ravinteita ja kalat ovat ylipäätään uusiutuva luonnonvara.